De winnaar van het Mooiste Boekomslag van 2014 is de Nederlandstalige jubileumuitgave van De avonturen van Alice in Wonderland en in Spiegelland. De prijs wordt jaarlijks georganiseerd door Libris-boekhandels. Het hardcover boek bevat illustraties van Floor Rieder en werd uitgegeven door Gottmer Uitgevers Groep. De andere podiumplaatsen werden behaald door De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren (geschreven door Haruki Murakami, Atlas Contact) en Hotel de Grote L (geschreven door Sjoerd Kuyper, Lemniscaat).

De winnaar van de prijs wordt door lezers zelf voorgedragen of door hen gekozen uit een voorselectie gemaakt door Libris-boekhandelaren. Uit 4000 inzendingen werd Alice gekozen met 392 stemmen. Drie inzenders worden beloond met een boekenbon van €50. Wat de winnaar zelf voor prijs krijgt is mij niet helemaal duidelijk, maar hopelijk is het iets meer dan een boekenbon.

Het is 150 jaar geleden dat Lewis Carroll zijn eerste Alice-verhaal uitgaf. Sindsdien zijn er talloze vertalingen, bewerkingen en vormgevingen van het werk verschenen. Floor Rieder stapte dus in een lange traditie van Alice-illustratoren, waaronder Sir John Tenniel (1887), Mervyn Peake (1946), Salvador Dalí (1969), Max Ernst (1970) en Lisbeth Zwerger (1999).

De illustraties van Floor Rieder voor Het raadsel van alles wat leeft werden afgelopen jaar al bekroond met de Zilveren en de Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek.

De keuze voor de nieuwe Alice werd op Twitter gelijk gesteund door Arjan Peters, die eerder al lof strooide in de Volkskrant: “De kleurrijke tekeningen, soms zo ‘vol’ als een mozaïek van Escher, zijn nooit steriel of beangstigend.”

Vorig jaar ging de prijs overigens naar De Poolster van Anna Chojnacka.

0

Reacties