De Amerikaanse schrijver Robert Stone is gisteren overleden. Stone won de National Book Award in 1975 voor zijn roman Dog Soldiers. Time Magazine plaatste de roman, over een drugsdeal en de Vietnamoorlog, op de lijst van 100 beste Engelstalige boeken tussen 1923 en 2005.

Volgens Peter Gray, de schrijver van A History of American Literature, maakte Stone in romans als A Hall of Mirrors (1967), Dog Soldiers (1974), A Flag for Sunrise (1982) en Outerbridge Reach (1992) gebruik van ‘(…) the adventure story format to explore what he sees as the ineradicable American inclination towards violence.’ In 1997 werd Stone genomineerd voor de Pulitzer Prize voor zijn verhalenbundel Bear and His Daughter, maar de prijs ging naar Philip Roth’s American Pastoral. Zijn laatste boek was de wat vlakke, maar zeer leesbare roman Death of the Black-Haired Girl (2013). Robert Stone is 77 jaar geworden.

0