Peter Verhelst heeft met zijn poëziebundel Wij totale vlam de Herman de Coninckprijs 2015 gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in de Arenbergschouwburg te Antwerpen.

In het juryrapport staat:

Met kraakheldere woorden en beeld en trekt Peter Verhelst ons in Wij totale vlam een grote, soms ongrijpbare ruimte in. De grote thematiek van vergankelijkheid, van ruimte, tijd, geluk en liefde wordt hier met veel lef en superieure taal trefzeker op de kop getikt.

Runa Svetlikova wint de debuutprijs Herman de Coninckprijs 2015 met haar bundel Deze zachte witte kamer.

De jury werd voorgezeten door Bas Kwakman (Directeur Poetry International Foundation) en bestond verder uit Yra van Dijk (hoogleraar Nederlandse Letterkunde, Universiteit Leiden) Stijn Meuris (zanger), Hilde Verbreuken (redactie programma Hautekiet) en Cathérine De Kock (De Standaard).

0