Uitgeverij Prometheus heeft een opvallende deal gesloten met Boekhandel Scheltema in Amsterdam. Terwijl alle andere boekhandels in Nederland tot tien februari moeten wachten op De Patrick Melrose-romans van Edward St Aubyn, ligt het boek bij Scheltema nu al groots in de winkel.

Op Facebook kondigt een boekverkoper van Scheltema aan dat De Patrick Melrose-romans in februari het Boek van de Maand is in de Amsterdamse boekhandel.

Een andere boekhandelaar schrijft: ‘Wel raar dat het eerst bij Scheltema ligt en een paar dagen later in rest van de boekhandels.’
Het gebeurt de laatste tijd vaker dat uitgeverijen exclusieve deals sluiten met boekhandels. De nieuwe roman van Mariëtte Haveman, uitgegeven door Cossee, was eerder verkrijgbaar bij een boekhandel in Drenthe en ook de Bezige Bij heeft deals met boekhandels in het land.