Een fittie in dichtersland. Resumé: Joke van Leeuwen is door het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) benoemd tot Dichter der Nederlanden ‘vanwege haar rijke ervaring met het spreken en schrijven in Nederland en België – en ook nog in Suriname’.

Ilja Leonard Pfeijffer wilde vervolgens dat Van Leeuwen ‘onmiddelijk afstand neemt van de fuctie’. In NRC Handelsblad schreef hij:

Door deze functie te aanvaarden bekent Joke van Leeuwen zich tot het idee dat de Vlaamse cultuur meer gemeen heeft met de Nederlandse dan met de andere taalgemeenschappen in België en tot de Groot-Nederlandse gedachte die beleden wordt door nationalistische groeperingen.

En nu reageert Van Leeuwen weer op de woorden van Pfeijffer in de Volkskrant.

Er is maar één dichter die kritiek heeft en dat is Ilja Pfeijffer. Hij stuurde midden in de nacht een mail naar NRC Handelsblad, waarin hij woorden gebruikt als fascistoïde en mij naïef en nationalistisch noemt. Ik ben zeker niet naief. Ik ben al heel lang ‘Nederbelg’, niet hij. (…) Waar haalt hij die arrogantie vandaan? Hij moet eerst maar eens met me praten. In plaats daarvan blaast hij het op.

Wordt vervolgd.

0

Reacties