Hij is één van de bekendste boekverkopers van het land: Ivan Borghstijn. Dertig jaar geleden begon hij als jongste bediende bij boekhandel Bruins in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, jarenlang was hij bedrijfsleider van Libris-winkel Nawijn & Polak in Apeldoorn, hij interviewde talloze schrijvers, werd genomineerd als Beste Boekverkoper. Kortom: Borghstijn is iemand die je als klant graag in een boekhandel treft, iemand die leest en adviseren kan.

Eind vorig jaar werd bekend dat Borghstijn van baan ging veranderen. Per 1 januari zou hij bedrijfsleider worden van de Zwolse boekhandel Waanders in de Broeren. Een boekhandel die het vooral van zijn uiterlijk (ze zijn gevestigd in de Broerenkerk) moet hebben. Volgens Waanders in de Broeren zijn zij dan ook ‘veel meer dan een boekwinkel’. Ze zijn ‘een ongekende wereld waarin je verrassend kunt winkelen, lekker kunt eten en drinken in onze brasserie of genieten van een lezing, concert of tentoonstelling.’

Eind februari verscheen er plotseling een zorgwekkend bericht op de Facebook-pagina van Borghstijn.

Helaas heeft de firma Waanders gemeend mij te moeten ontslaan. Vraag me niet waarom want ik heb geen flauw idee maar het is natuurlijk flink balen. Ik had er veel zin en de eerste resultaten waren al zichtbaar. Op naar het UWV dan maar.

Vandaag ontving Borghstijn een bloemetje van Waanders in de Broeren. Een pleister op de wond, zou je denken. Maar zelfs dit gaat mis.

ivan