De driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur is toegekend aan Martha Heesen, dit maakte het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde gisteren bekend.

Martha Heesen debuteerde in 1993 met Het plan-Stoffel en heeft inmiddels een twintigtal titels op haar naam staan. De Theo Thijssen-prijs kan ze toevoegen aan haar volle prijzenkast: ze kreeg drie jaar achter elkaar een Zilveren Griffel, in 2004 won ze de Gouden Uil en in 2012 won ze de Gouden Lijst.

De jury over Martha Heesen:

Martha Heesen brengt ongemerkt in haar kleine verhalen verschillende generaties samen en verkent met veel zin voor nuance en diepgang hun soms pijnlijke, soms ingewikkelde, soms geheimzinnige, maar altijd onverwachte en daardoor spannende familiegeschiedenis. Ze schreef bijna ongemerkt een oeuvre bij elkaar met een enorm grote zeggingskracht. Daar word je stil van.

Martha Heessen ontvangt deze oeuvreprijs op 24 september op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum/Kinderboekenmuseum.