Voor De Weddenschap daagde Toprak Yalçiner VMBO-scholieren uit om drie boeken te lezen. Vandaag verscheen er een jubelvideo waarin ze zegt geslaagd te zijn. Maar is dat wel echt zo? We citeren voor het gemak de jubeltoespraak van Toprak.

Yes, jongens, het is me gelukt. Ik heb drie boeken gelezen. Deze twee heb ik echt uitgelezen en dit boek, het is fantastisch, ik lees er elke dag nog een stukje uit. Het is heerlijk om in te bladeren. Ik heb het wewewewewe we dit it! De weddenschap is geslaagd! Is die van jou ook geslaagd? Heb je drie boeken gelezen? Is het gelukt, vond je het leuk? Ik vond het in ieder geval superleuk. Ik heb er drie fantastische boeken in mijn collectie. Ik ben blij, ik hoop jullie ook enne kom op jongens we blijven doorlezen toch?

In een eerder filmpje werd al duidelijk dat Toprak het boek van Jan Paul Schutten, schrijver van Het raadsel van alles wat leeft, net vorige maand benoemd tot Kinderboekenambassadeur, niet uit kreeg. We citeren de actrice opnieuw:

Toprak: Dit is een boek die [sic] ik helaas niet van kaft tot kaft heb gelezen, want het zijn allemaal kleine stukjes en ik snap dat er kinderen of eh leerlingen zijn die het heerlijk vinden om voor het slapen gaan drie van deze hoofdstukken lezen, maar er staan dingen in zoals: ‘Waarom is het soms verstandig om dood te gaan?’

Klaas: Huh, wat is het antwoord?

Toprak: En ‘Wat is het geheim van Frankenstein?’ Waarom het soms verstandig is dat natuurlijk het leven doorgaat en als we met z’n allen zouden blijven leven dan is het een beetje to much.

Klaas: Ja ja ja.

Toprak: En het is heerlijk om gewoon af en toe in te bladeren en…

Klaas: Maar het is toch geen depressief boek, toch?

Toprak: Nee, nee, nee. Het is een boek wat gaat over het ontstaan van de wereld en alle kleine wetenschappelijke dingen, zoals Darwin, het heelal, pantoffeldiertjes.