‘Maar waarom heeft er niemand gekeken naar de broddellap die deze dames en heren bij wijze van juryrapport durfden te publiceren’ Wie van de juryleden (Wim Pijbes, Jacqueline Bel, Rob van Essen, Maria Goos en Marnix Verplancke) precies verantwoordelijk is voor het juryrapport van de Libris Literatuur Prijs die maandag uitgereikt wordt is onbekend, maar Arjan Peters fileert het stuk van voor naar achter.

Het staat vol fouten (betrekkelijk voornaamwoordelijk bijwoord foutief gebruikt: waarmee in plaats van met wie), inconsequenties en merkwaardige beweringen over de boeken.

‘Als Van Dis wint, hoop ik dat hij de heikneuter die verantwoordelijk is voor dit rapport welluidend hekelt.’

Wie de column van Peters wil lezen, moet betalen. De pagina met het juryrapport en de linkjes naar de rapporten over de afzonderlijke werken staat hier.

Als we de volgende opmerking in het juryrapport nader analysren gokken wij dat Niña Weijers met haar debuut de prijs zal winnen.

Gezien de oogst van 200 ingestuurde romans zal die toekomst vrouwelijk zijn, zo lijkt het wel. Het viel de jury op hoeveel jonge, vrouwelijke debutanten het voorbije jaar heeft opgeleverd die niet alleen qua kwantiteit, maar ook qua literaire kwaliteit menig mannelijke vakgenoot ver achter zich lieten. Niet alleen hun jonge leeftijd, maar ook hun thematiek verenigt hen.