Het gedicht ‘Je zoenen zijn zoeter’ van Judith Herzberg is de winnaar van Samen Stampen 2015. Iedereen uit Nederland en Vlaanderen was uitgenodigd een gedicht in te sturen waarvan hij of zij vond dat het meer dan waard is om door iedereen uit het hoofd te worden geleerd. Volgens de jury blijkt het moeilijk om een gedicht in te sturen dat aan alle voorwaarden voldoet:

Het gedicht moet ritme hebben zodat het fijn leert, het moet klinken als een feestje voor de oren, het moet toegankelijk zijn en tegelijk een diepere laag bieden waardoor het nooit verveelt.(…) Dit gedicht voldoet aan alle criteria en biedt als extra charme dat het onderdeel is van een grotere reeks en zo een toegangspoort tot meer poëzie van Herzberg.

Het gedicht van Herzberg is de tweede in de Samen Stampenreeks na het gedicht uit 2014 van Ingmar Heytze: ‘Voor de liefste onbekende’. Samen Stampen wil het uit het hoofd leren van gedichten weer op speelse wijze stimuleren. De jury bestond uit Jos van Hest, Herma Oostenbrink en Heleen Bosma.

Je zoenen zijn zoeter dan

zoeter dan honing en ik vind je

mooier en liever, liever

en aardiger nog dan de koning.

We gaan samen liggen

een eind hier vandaan

we maken van takken

van takken en blaadjes

een vloer en een dak,

dat was onze woning,

of ik was het tuintje

en jij was de tent

daar gingen wij wonen

en blijven en horen

o rep je mijn liefje

ik heb je zo graag

nu of nooit samen slapen

want we zijn er

alleen maar vandaag.

Judith Herzberg

—————————

uit de bundel: Liefdesliedjes (1971), Uitgeverij De Harmonie