Op het blog van literair voetbaltijdschrift Hard gras neemt P.F. Thomése vandaag het RTL7-programma VI op de hak. Aanleiding is het net verschenen boek van Michel van Egmond, Topshow getiteld.

Thomése schrijft:

Het boek waar ik op dit moment het meest naar uitkijk, is Topshow van Michel van Egmond. Het gaat over de geestigste tv-show van Nederland sinds de Barend Servet Show van Wim T. Schippers.

Over de presentator en de vaste gasten van het programma zegt hij:

(…) met in de hoofdrollen de bekende performance-kunstenaars René van der Gijp, Johan Derksen en Jan Boskamp, gepresenteerd door Wilfred Genée. Het is al jaren het enige tv-programma waar ik voor thuisblijf. (…) Ik weet er alles van, ik bestudeer de heren als waren zij geestverwanten van Samuel Beckett, met hun vervreemdende mono- en dialogen, hun grensverleggende performances.

Hij vervolgt:

Net als bij Sjef van Oekel en Barend Servet en Fred Hachée is het niet duidelijk waar de rol ophoudt en het echte leven begint. Het echte leven wordt een rol, de maskers zijn aan de gezichten vastgegroeid.

Thomése heeft tot slot een eigenzinnig idee:

Wim T. Schippers’ werk heeft inmiddels een eigen zaal in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Moge Topshow van Michel van Egmond de aanleiding vormen ook de driemansvoorhoede van VI op te stellen op de plek waar ze thuishoren: in een eigen VI-zaal, temidden van de grote performance-kunstenaars van onze tijd.