Het verhaal ‘De surprise’ van Belcampo (1902-1990) blijkt nog steeds geliefd. Het verhaal verscheen in 1968, in de bundel De ideale dahlia. In 1984 werd er een tv-verfilming van gemaakt, in 1985 een hoorspel en nu heeft regisseur Mike van Diem (bekend van de verfilming van Karakter) zich gewaagd aan het verhaal. Critici zijn zeer lovend over zijn verfilming. Wij zetten ze voor u op een rij!

HP/De Tijd deelt vier sterren uit:

Het verhaal wordt met zorg verteld, en van de personages zijn geen karikaturen gemaakt, wat nog weleens gebeurt in romantische komedies.

De Telegraaf vindt de film viereneenhalve ster waard:

De locaties zijn schitterend en Van Diem weet met vrijwel ieder shot te raken. Neem nog de mooie bijrol van Jan Decleir en het komische rolletje van Pierre Bokma en je hebt een uitstekende film die je beslist nog een keer wilt zien. Chapeau.

Nu.nl geeft vier sterren:

Voor liefhebbers van kleurrijke kluchten als Gooische Vrouwen is het fraai gestileerde De surprise wellicht te kil, te grijs en te traag, maar er valt genoeg te lachen en de karakters in De surprise krijgen bovendien vanzelf kleur door het sterke spel.

Ook het AD heeft vier sterren voor de film over:

Van Diem maakt van De surprise een rijk geschakeerde tragikomedie die soms bizar en bitter is, maar ook aangrijpend, romantisch, teder en subtiel. De keuze van zijn hoofdrolspelers was een gouden greep: Van Koningsbrugge en Verbaan laten nog niet eerder benutte aspecten van hun acteertalent zien.

De Volkskrant is iets zuiniger – drie sterren:

(…) het is een film waarvan je heel graag wilt houden, maar die het je moeilijk maakt om er helemaal voor te vallen. Maar dan nog blijft het fijn melancholisch, bewonderenswaardig eigenzinnig en origineel.

0

Reacties