Vanavond wordt in Nieuwsuur bekend gemaakt welke schrijver de Libris Literatuur Prijs 2015 ontvangt. De camera schakelt live over naar juryvoorzitter Wim Pijbes in het Amstel Hotel in Amsterdam. Tzum.info besprak afgelopen maanden (bijna) alle genomineerden voor de prestigieuze literatuurprijs. Wie maken er vanavond kans?

ADRIAAN VAN DIS – IK KOM TERUG

Precies twintig jaar geleden won Adriaan van Dis voor het laatst een grote literaire prijs, destijds ontving hij De Gouden Uil voor Indische duinen. Zelden prijkten zijn romans de afgelopen jaren op shortlists van literaire prijzen (alleen Tikkop haalde de shortlist). Is het vanavond tijd voor een revanche om alle prijzenstilte in één klap goed te maken? Tzum.info schreef over zijn roman:

Ik kom terug is geen moederboek. Het is opnieuw het boek van een zoon die niet is opgewassen tegen het verleden van zijn ouders. Die onmachtig blijft, omdat zijn eigen sores in de schaduw blijft staan van het leed van de anderen. Dat is de blik waarmee je dit boek leest. Het echte moederboek moet hij nog schrijven, maar dan moet hij zichzelf uit dat verhaal schrappen.

ESTHER GERRITSEN – ROXY

Esther Gerritsen haalde de afgelopen jaren wél voortdurend de shortlist van verschillende literaire prijzen. Het zou gênant zijn als ze niet een keer bekroond zou worden. Het zogenaamde Anita Witzier-effect. Maar of dat vanavond gaat gebeuren? Het is alweer zeven jaar geleden dat een vrouw de prijs won… We weten inmiddels dat Gerritsen tradities kan verbreken. Roxy werd (nog) niet op Tzum.info besproken.

KEES ‘T HART – TEATRO OLIMPICO

Het werk van Kees ’t Hart is geliefd bij critici, ook Teatro Olimpico werd bedolven met sterren, maar het grote publiek heeft ’t Hart nog niet weten te bereiken. Gaat dat vanavond misschien veranderen? De Libris Literatuur Prijs heeft in het verleden vaker voor verrassingen gezorgd. Tzum.info schreef over zijn roman.

’t Hart slaagt er met Teatro Olimpico in de wanhoop van de theatermakers neer te zetten. Na het omslaan van de laatste pagina blijft de lezer echter achter met het gevoel dat het meest interessante gedeelte van het verhaal niet verteld is: een echte kennismaking met de hoofdpersoon, een fundamentele discussie over modern theater. Maar misschien is dit wanhopige relaas de enige manier waarop de creatieve geest zijn ideeën aan de onwetende wereld kan tonen; ze de wereld in sturen en er verder maar het beste van te hopen. Vedremo, zoals ze in het Italiaans zeggen.

GUSTAAF PEEK – GODIN, HELD

Gustaaf Peek heeft afgelopen jaar zijn ultieme bekroning al gehad. Zijn roman werd overal positief onthaald en er gingen al meer dan 25.000 exemplaren van Godin, held over de toonbank. Mede mogelijk gemaakt door het DWDD-boekenpanel. Durft de jury deze roman nog wel te belonen? Een vraag die ongetwijfeld ter tafel kwam tijdens het juryoverleg. Tzum.info schreef over de roman.

We leren Tessa en Marius inderdaad op geen andere manier kennen dan vanuit hun relatie tot elkaar. Ze zijn allebei schrijver, maar wat betekent dat voor hen? Hoe verwerkt Tessa de dood van haar enige kind? Wat voor relatie hebben de twee opgebouwd met hun echtgenoten? Dat deze secundaire plotlijnen niet worden uitgewerkt is echter geen zwakte in het boek. Het toont de obsessie, de monomanie van de geliefden. Het is in die zin ook geen boek over Tessa en Marius, maar enkel over de liefde tussen Tessa en Marius. En die leren we tot in het diepste kennen.

PETER TERRIN – MONTE CARLO

Peter Terrin weet hoe het is om een grote literaire prijs te winnen. Voor zijn roman Post Mortem ontving hij de AKO Literatuurprijs. Gaat hij opnieuw met een geldbedrag van 50.000 euro aan de haal? Het schrijverschap zou een lucratieve handel voor hem worden. Tzum.info schreef.

Peter Terrin heeft met Monte Carlo een prachtige roman afgeleverd. De hoop op een nieuw, ander leven van Jack Preston weet Terrin magistraal op papier te vangen. Verder zit Monte Carlo heel ingenieus in elkaar. De voortdurende perspectiefwisselingen zorgen ervoor dat je als lezer meer weet dan de personages.

NIÑA WEIJERS – DE CONSEQUENTIES

Niña Weijers greep vorige week naast de Gouden Boekenuil, maar ze wist wel de Lezersprijs in de wacht te slepen. Dat smaakt naar meer… Het juryrapport wijdde een volledige alinea aan jonge vrouwen in de literatuur. Wordt het vanavond een strijd tussen Weijers en Gerritsen? Tzum.info schreef over haar roman:

Met De consequenties heeft Niña Weijers een zeer goed debuut geschreven, maar ik vraag me wel af of het door alle verwijzingen naar kunst en literatuur geschikt is voor een breed publiek. Een schrijver hoeft zich daar gelukkig niet over te bekommeren. Je bent echter wel benieuwd, om maar met een recensentencliché te eindigen, welke richting ze inslaat bij haar volgende boek.

0

Reacties