Dat Jeroen Brouwers vorige maand 75 is geworden is maar weinigen ontgaan, in Vlaanderen. Wie in Nederland de schade nog wil inhalen kan Jeroen Brouwers het verhaal van een oeuvre gaan lezen. Anders dan de titel doet vermoeden is het geen boek over alleen het werk van Brouwers, het is ook een zeer uitgebreide levensschets van Brouwers, zonder de duidingsdrift van een biograaf.

Op de eerste bladzijde staat de geboorteakte van Jeroen Brouwers en 350 bladzijden later is de laatste roman Het hout reeds gepubliceerd. Daartussen leven en werk van misschien wel de grootste nog levende schrijver van ons taalgebied, voorbeeldig van foto’s voorzien in een geheel full colour uitgegeven boek.

Jeroen Brouwers het verhaal van een oeuvre is de herziene en uitgebreide versie van Schrijversprentenboek 54 dat tien jaar geleden bij een tentoonstelling over Jeroen Brouwers verscheen bij het Letterkundig Museum. In die tien jaar is er veel gebeurd en de kans dat er binnenkort weer een tentoonstelling in het museum gewijd zal worden aan Brouwers is niet erg groot te achten. Kopen dus, dit prachtboek.