Tegen alle verwachtingen in stond het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach, gepresenteerd door Arjen Lubach, niet op de shortlist van de Zilveren Nipkowschijf 2015. Vooral omdat het programma van Lubach de steun kreeg van De Wereld Draait Door (waar ze qua kijkcijfers in ieder geval in slaagden). Vanmiddag werd bekend dat Onze man in Teheran (eveneens VPRO) de prestigieuze televisieprijs in ontvangst neemt.

arjen

Maar de jury meldde wel dat de eervolle vermelding naar Zondag met Lubach gaat. De jury schreef:

Door velen gezocht, maar door Arjen Lubach en zijn team gevonden. De heilige graal van televisieland: een satirische nieuwsshow, naar Amerikaans voorbeeld, die niet alleen grappig is maar zich ook op andere vlakken weet te onderscheiden. Het beperkte budget en de kleine redactie ten spijt, is het de makers gelukt om een voor Nederland unieke en gelaagde mix van entertainment en onderzoeksjournalistiek samen te stellen.

De jury bestond in 2015 uit Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Angela de Jong (AD), Walter van der Kooi (de Groene), Marcel Peereboom Voller (de Telegraaf), Willem Pekelder (Trouw), Vincent Smits (Het Parool), Ron Vergouwen (De Perstribune, NPO Radio 1) en Henk van Gelder (voorzitter).