Arjen van Veelen heeft gisteren de Jan Hanlo Essayprijs 2015 ontvangen voor de essaybundel En hier een plaatje van een kat (Atlas/Contact). De jury roemt de ‘virtuoze cultuurkritiek’ van Van Veelen:

Van Veelen bedrijft lichtvoetige cultuurkritiek in de traditie van Roland Barthes. Zijn beschrijvingen van hedendaagse mythes gaan uit van concrete casussen, maar hij is ook altijd persoonlijk, gaat de confrontatie aan met zichzelf. Hij laat zichzelf ook verleiden tot het drinken van energiedrankjes als Red Bull of het kopen van dat T-shirt dat je buikje doet verdwijnen. Hij beschrijft de absurditeiten van het moderne leven zo dat de lezer echt aan het denken wordt gezet. Zijn observaties zijn scherp en origineel en zijn taal tintelt en bruist.

Ook genomineerd waren Rutger Bregman met Gratis geld voor iedereen (De Correspondent), Bas Heijne met Angst en Schoonheid. Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen ( De Bezige Bij), Stephan Sanders met Iets meer dan een seizoen ( De Bezige Bij) en Joost de Vries met Vechtmemoires (Prometheus).

De prijs voor de Jan Hanlo Essayprijs Klein voor een nog niet eerder gepubliceerd essay ging naar Miriam Rasch met haar essay Een kleine biologische banaan: fonofilia in twaalf scenes. ‘Het is een oorspronkelijk en sterk betoog, waarin Rasch het verschil tussen echt en virtueel ontmaskert.’ aldus de jury, bestaande uit Ieme van der Poel, Dick Pels, Niña Weijers en Xandra Schutte.