Gisteren berichtten we op Tzum.info al over de plannen van het kabinet om de btw te verhogen op tal van producten en diensten; de regeling zou ook voor boeken gaan gelden. De Vereniging van Letterkundigen (VvL) heeft vandaag een oproep gedaan aan het kabinet.

De Vvl schrijft:

Deze verhoging is slecht voor schrijvers, slecht voor de boekhandel, slecht voor de uitgever, maar bovenal slecht voor de lezer. Juist nu leesbevordering onder kinderen en jongeren en het tegengaan van laaggeletterdheid hoog op de (politieke) agenda staan, is het duurder maken van boeken een onverstandige en onbegrijpelijke maatregel.

Volgens de Vvl is het boek ‘als voedsel voor de geest’.

Uit onderzoek blijkt bovendien dat lezen het empathisch vermogen vergroot en zorgt voor meer kennis en begrip. Het verhogen van het btw-tarief op boeken is een klap voor de boekenmarkt die als gevolg van de drastische bezuinigingen op de culturele sector al fors getroffen is. Met het sluiten van bibliotheken is de beschikbaarheid van boeken voor veel lezers al fors afgenomen. Boeken moeten daarom voor iedereen betaalbaar en beschikbaar zijn en blijven.

0

Reacties