Vorig jaar in Utrecht ontbraken er al een paar uitgeverijen uit Amsterdam op Manuscripta, het jaarlijkse begin van het boekenseizoen dat in de Domstad uit zijn as herrees. Dit jaar vindt Manuscripta nog veel verder in de rimboe plaats: Zwolle (op wel een uur treinen van Amsterdam). Het programma op 5 september is nog niet bekend, maar vorige week meldde Boekblad dat de uitgeverijen die verhuisd zijn naar het Amstel Business Park (Hollands Diep, Meridiaan, Lebowski en Carrera, Podium en Maven Publishers) hun eigen feestje gaan organiseren onder de titel Überamstel. Op 6 september.

Op vrijdag zei Joost Nijsen van Podium tegen Boekblad:

Met Podium gaan we niet naar Zwolle. In Utrecht vorig jaar hebben we ons beste beentje voorgezet, maar de formule van Manuscripta verandert zo vaak. Wij zijn een klein bedrijf en moeten onze capaciteit effectief benutten. Wij willen media-aandacht.

Op de site van Manuscripta is nog geen programma bekend gemaakt. Pas als dat er is, kunnen we zien hoeveel uitgeverijen hun lezers in de rest van het land links laten liggen.