Sinds vorige week ligt de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts in de boekhandel, Alles verandert getiteld. De roman valt te lezen als een variant op het veelgeprezen In ongenade (Disgrace) van de Zuid-Afrikaanse auteur en Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Hemmerechts zet in haar nieuwe roman vraagtekens bij deze roman van Coetzee.

De Vlaamse schrijfster doceert al jaren literatuur en is veel bezig met gender en sekseverschillen. In een interview met dagblad Trouw zegt ze:

Ik ken de theorie als geen ander: dat je romanpersonages niet mag verwarren met de auteur zelf. Toch kan ik dat niet laten. Het is menselijk. Ergens verdenk ik hem ervan dat hij het eens is met zijn hoofdpersoon David Lurie. En die Lurie heeft zo’n zelfmedelijden, hij ziet zich als slachtoffer van de politiek-correcte maatschappij die lusten aan banden wil leggen, hij ziet zich als de dienaar van Eros.

Ik heb zijn cruciale passages heel vaak gelezen, en dan denk ik steeds: is het nou ironie van Coetzee of niet? Ik vermoed eigenlijk van niet. Tegelijkertijd weet ik: het maakt voor de literatuur niets uit. Dat boek heeft zoveel aanzien, je mag er alleen nog maar met veel respect over praten. Dat irriteert me. Toch moet het mogelijk zijn er een debat over te voeren.

Op de vraag of Hemmerechts bang is voor woedende fans van Coetzee verklaart ze:

Er zijn drie opties. Mijn boek kan genegeerd worden. Coetzee is zo’n reus, en als zo’n dwerg even aan zijn sokkel prutst, ach… Mensen kunnen ook kwaad worden: wie denkt die dwerg wel wie ze is? Of mensen denken: hé, interessant.

0