Terwijl het dagblad Trouw de afgelopen zaterdagen nieuwe korte verhalen publiceerde, was het dagblad de Volkskrant op zoek naar het beste verhaal uit de naoorlogse Nederlandstalige letterkunde. Vandaag de laatste aflevering, waarin de jury bestaande uit Adriaan van Dis, Anna drijver, Wilma de Rek en Arjan Peters, koos voor de nummer 1: L.H. Wiener met zijn verhaal ‘Op zaterdagmorgen na de lessen.’

Peters schrijft over het verhaal:

In ‘Op zaterdagmorgen na de lessen’ gaat het over een leerlinge van 15 jaar, die er niet meer is. Heel erg, denk je dan, maar we kennen haar niet. Dat die kennismaking toch plaatsvindt, schoksgewijs, om je na zeven pagina’s ontroerd en verslagen achter te laten, is het gevolg van de geserreerde stijl en de geraffineerde constructie.

De rest van de lijst van beste verhalen luidt:

2 F. van den Bosch – ‘Het regenhuis’

3 F.B. Hotz – ‘Liebestraum’

4 Sanneke van Hassel – ‘Het is muis’

5 Mensje van Keulen – ‘De kunst van het kijken’

6 J.M.A. Biesheuvel – ‘Het wonder’

Het verhaal van Wiener is vandaag te lezen in de Volkskrant of in zijn vuistdikke De verhalen.

0

Reacties