Hermansbiograaf Willem Otterspeer gaf tijdens Literaturia op Noorderzon prijs dat hij een dubbelbiografie gaat schrijven over Johan Huizinga en André Jolles. Johan Huizinga zullen de meeste mensen wel kennen als auteur van Herfsttij der Middeleeuwen, terwijl André Jolles minder bekendheid zal genieten. Volgens Otterspeer zou Huizinga de eerste zijn om toe te geven dat Jolles intelligenter was dan hijzelf, maar zijn wetenschappelijke prestaties hadden te lijden onder zijn politieke keuzes.

Huizinga onderhield een correspondentie met Jolles die zich tot Duitser had laten naturaliseren en hij beijverde zich tevergeefs voor een wetenschappelijke baan voor Jolles in Nederland. Aan de vriendschap kwam een einde toen Jolles in 1933 nazi werd. Het belangrijkste werk van Jolles is Einfache formen, waarin verhalen teruggebracht worden tot een aantal oertypes.

Otterspeer is geïntrigeerd door de twee mannen die samen een superbrein vormden, maar waarvan de een de goede keuzes maakte en de andere de foute. Otterspeer publiceerde al eerder over Johan Huizinga.

Zie meer informatie over Jolles bij het Meertens Instituut.