In Den Haag is zojuist de winnaar bekend geworden van de Prinsjesboekenprijs 2015. Frank Westerman heeft gewonnen met De slag om Srebrenica. De Prinsjesboekenprijs is de prijs voor het het beste Nederlandse politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. De winnaar mag € 2500 op zijn rekening bijschrijven.

Uit het juryrapport:

Wat volgens de jury het boek zo bijzonder maakt, is dat de persoonlijke, maatschappelijke en politieke geschiedenis door Westerman verbonden wordt in één document, waardoor de traumatische oorlog ook voor Nederland onontkoombaar dichtbij komt. Het boek over Srebrenica gaat over de consequenties van politieke besluitvorming in het leven van mensen, families en etnische groepen. Voor de jury is ‘De slag om Srebrenica’ het winnende boek omdat het indringend duidelijk is dat politiek niet om zichzelf draait, maar over het leven van mensen.

De andere genomineerden waren

Willem Weenink – Vrouw achter de troon (Boom)

Hans Goossen en Theo Sniekers met het boek El Rey – Van jager tot prooi (Media Groep Limburg)

De jury bestond uit:

Kars Veling (voorzitter, directeur ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat), Michiel Breedveld (Politiek verslaggever NOS Radio) en Sarah de Lange (Associate Professor of Comparative Politics aan de UvA)