Schrijver Peter Buwalda is in het voorjaar met de dood bedreigd. Dat onthulde hij gisteravond tijdens een interview in de talkshow Pauw. Aanleiding was de column – ‘Paniekzaaier’ getiteld – die Buwalda voor de Volkskrant schreef over de aanslag op Charlie Hebdo.

Buwalda werd overvallen door de woedende reacties op zijn column. ‘Normaal wekken mijn columns geen woede, maar nu werd ik met de dood bedreigd,’ zei hij in de talkshow.

In zijn column, die in januari dit jaar in de krant stond, schreef Buwalda dat de vrijheid van meningsuiting volgens hem na de aanslag op Charlie Hebdo niet meer onder druk stond dan anders.

Nou ja, niet meer dan dat boodschappen doen in een winkelcentrum onder druk is komen te staan na de schietpartij in Alphen aan de Rijn in 2011 (zeven doden, achttien gewonden), of reizen met de trein sinds de aanslagen in Madrid in 2004 (bijna tweehonderd doden), of Koningsdag na de dodemansrit van Karst T. op 30 april 2009 (acht doden).

In Pauw sprak hij over zijn nieuwe bundeling met columns die deze week is verschenen, Van mij valt niets te leren getiteld. Ook vertelde hij even over zijn roman-in-wording (De jaknikker is de werktitel). Hij heeft inmiddels 450 van de 700 pagina’s geschreven. Het duurt nog een paar jaar voordat de roman verschijnt.