Deze week bracht de Bond tegen vloeken een alarmerend rapport uit over grove taal in kinderboeken. Die holt namelijk achteruit. Nog even en dan is de Bond tegen vloeken overbodig. In 77% komt zelfs geen enkel aanstootgevend woord voor. ‘Als dat zo door gaat, zijn we straks onze baan kwijt,’ aldus een woordvoerder van de Bond. Om de kinderboekenschrijvers een beetje op weg te helpen heeft de Bond een rijtje woorden gepubliceerd met de vraag of die weer wat vaker gebruikt kunnen worden:

Vloeken, blasfemische taal

Voorbeelden: God, Jezus Christus, godverdomme, verdomme enz.

Bastaardvloeken (vervormingen)

Voorbeelden: gadverdamme, gadverdarrie, o jee, jeetje, jemig, enz.

Algemene scheldwoorden

Voorbeelden: rotzak, klootzak,enz.

Verwensingen, verwijzingen naar ziekten of handicaps

Voorbeelden: kankerlijer, tering, krijg de tyfus, krijg de klere enz.

Discriminerend of racistisch taalgebruik

Voorbeelden: zwarte, Jood, kutmarrokaan enz.

Beledigende woorden over iemands uiterlijk

Voorbeelden: schele, vetzak, enz.

Schuttingtaal, seksueel getint taalgebruik

Voorbeelden: shit, fuck, kut, lul, enz.

Boeken die door de Bond in het zonnetje werden gezet waren:

Rebecca Stevens – Valentine Joe, Sjoerd Kuiper – De duik, Dirk Weber – De goochelaar, de geit en ik, David Almond – De jongen die met piranha’s zwom.

De grote winnaar was echter Hotel De Grote L van Sjoerd Kuyper. De jury kwam op achtereenvolgende pagina’s deze woorden tegen:

krankzinnige meiden, halfdode mannen, halfdood meisje, lesbo’s, Jezus, die zombie van een man, shit, God, wat deed hij zijn best, Jezus, rotkop, debiele vraag, gadverdamme, smoel, lullig, shit, tieten, kloot, Jezus, de pest in, liegen tot mijn tong zwart wordt en uit mijn mond valt, gadverdamme, pesthekel, stommerd, uitgekotst hondenvoer, tieten, hamsterkots, krankzinnig verliefd, er gestoord van worden, hamsterkots, krankzinnig, lul (persoon), oetlul 2x, achterlijke, rotschop, hartstikke, kont, kuttie 5x, leplazerus, klootzak, machohufters, hufters, schijt aan hebben, hel branden (spot), gedonderd, idioot, machohufters, machohufters, kont 2x, stomme lul, rotkoppen, trut, hoer 2x, lafbek, lullig, lul 5x, scheisse, lullige, shit, zeikerd, debielen, egoïst, besodemieterd, op je donder, fuck, achterlijke dingen, lachend branden in de hel, sukkel, smerige rotstreek, trut 2x, shit, machohufter, lul 2x, lullig, achterlijk individu, valse krengen, tiet, shit, tiet 2x, shit, trutten, gadver, gestoord, krijg nou tieten, rotten tot de gassen uit mijn botten stijgen, stelletje trutten, wijvenchantage, krijg nou tieten, valse krengen, valse krengen 2x, tieten, shit, lullen, fuck, rat, achterlijke wijven, Jezus wat ranzig, Jezus, Mijn God, God, wat hebben we een lol, wijf, fuck 2x, wijf, kut, valse krengen, tieten, debiele machogrijns, homo!, wat een lul was ik, lullig

Ook namens Tzum, van harte gefeliciteerd. U kunt het juryrapport hier nalezen.

0

Reacties