De Nobelprijs voor de Literatuur is dit jaar toegekend aan Svetlana Aleksijevitsj. Dat is zojuist via een live webcast bekendgemaakt.De Wit-Russische krijgt de prijs ‘for her polyphonic writings, a monument to suffering and courage in our time.’

Aleksijevitsj geniet vooral bekendheid door Wij houden van Tsjernobyl, waarin getuigen van de kernramp in Tsjernobyl hun verhaal vertellen. Lees hier een deel van de Engelse vertaling. In 2010 maakte Juanita Wilson een korte film gebaseerd op Wij houden van Tsjernobyl.

Vorig jaar verscheen van Aleksijevitsj bij De Bezige Bij Het einde van de rode mens. Voor een complete bio- en bibliografie van Aleksijevitsj klik hier.

Winnaars van de voorgaande jaren waren Patrick Modiano (Frankrijk) in 2014, Alice Munro (Canada) in 2013, Mo Yan (China) in 2012 en Tomas Tranströmer (Zweden) in 2011.

0