Vanochtend zijn de nominaties bekend gemaakt voor Het Beste Groninger Boek 2015. Opvallend is de nominatie van oud-Tzum-redacteur Peter Middendorp (die in Groningen woont) met zijn roman Vertrouwd voordelig. In de categorie non-fictie is H.N. Werkman. 1882-1945. Leven & werk genomineerd waaraan Tzum-medewerkers Doeke Sijens en Ronald Ohlsen hebben meegewerkt. Sijens stond ook nog op de longlist met Voetsporen; Fie Werkman & haar vader Hendrik Nicolaas Werkman.

Genomineerden non-fictie:

Klaas van Berkel – Universiteit van het Noorden; vier eeuwen academisch leven in Groningen. Deel 1: de oude universiteit 1614-1876 (Verloren)

Koos Boertjens – Groningen van boven (Passage)

Meerdere auteurs – H.N. Werkman. 1882-1945. Leven & werk (WBooks)

Martin Hillenga – Groningen 40-45 (WBooks)

Bob Verschoor – Dicht bij huis; het Groningen van Cornelis Jetses (Profiel)

Genomineerden fictie:

Christien Boomsma – Vuurdoop (Vier windstreken)

Kaje Dijkema – Dwaallichten en vallende sterren (Profiel)

Sarwar Joanroy – Yaad; het meisje zonder geschiedenis (Nobelman)

Ruth Koops van ’t Jagt en Lieke van den Krommenacker – Hogelandlopers (Passage)

Peter Middendorp – Vertrouwd voordelig (Prometheus)

De prijswinnaars worden op zaterdag 7 november om 17 uur bekendgemaakt. De bijeenkomst is voorafgaand aan het literaire festival Het Grote Gebeuren. Er is geen geldprijs verbonden aan de prijs, de winnaars krijgen een door Oscar Venema vervaardigd kunstwerk met een tekst van dichter Rense Sinkgraven.

0