Op zijn Facebook-pagina heeft schrijver en presentator Arjen Lubach een brief geschreven aan AVROTROS. Lubach voelt zich ernstig tekortgedaan door de omroep. In 2012 kwam hij met het idee voor een talkshow, Moltalk getiteld, een praatprogramma over de kijkcijferhit Wie is de Mol?. Maar volgens Lubach krijgt hij nu niet de credits voor dat idee.

Lubach schrijft:

Omdat ik een groot fan was van het programma en vond dat er iets meer moest gebeuren met de enorme buzz ten tijde van de uitzendingen, had ik een plan. “Ik heb een idee,” schreef ik aan de eindredacteur, “Mag ik volgend jaar niet een WIDM-talkshow presenteren om de uitzendingen heen? Met gasten, oud-deelnemers, tussenstanden, publieksreacties?” Ze reageerden dolenthousiast.

Het ging goed met de talkshow, ondanks dat het programma alleen op internet te zien was. De omroep besloot daarom de show toch op televisie te brengen.

Ik kreeg een bescheiden vergoeding als presentator, want zoals Clemens van der Grinten – jouw baas bij de AVRO – meermalen zei: “Mocht het allemaal een succes worden, dan kijken we weer verder.” Ook was er geen geld beschikbaar voor het verzinnen van het concept, maar hier gold eveneens: “we praten wel weer verder als het aanslaat.” Zo presenteerde ik twee jaar lang met veel plezier Moltalk, een talkshow met oud-deelnemers, oud-presentatoren, internetpolls, tweets en speltheorieën van fans.

Maar dan gaat het mis.

Vorig jaar rond deze tijd werd ik weer gebeld door Clemens. Moltalk was in die paar jaar dat we op internet bezig waren een groot succes gebleken, we konden doorgroeien naar een echte studio, steeds meer zoals ik het ooit voor me zag. Omdat ik inmiddels in die periode een eigen televisieshow had moest ik mijn rol als presentator voor dat jaar afstaan aan anderen.

De eindredacteur van AVROTROS belooft Lubach om voor het nieuwe seizoen opnieuw contact met hem op te nemen. Dat contact is er nooit geweest.

Tot ik een paar weken geleden jouw uitnodiging ontving om te gast te zijn in de uitzending, begeleid door een paar zinnen informatie over wat ik kan verwachten en wat het programma inhoudt. Niemand van de AVRO heeft me van tevoren gebeld en laten weten dat Moltalk eindelijk naar televisie gaat.

Lubach wil best aanwezig zijn in het praatprogramma dat hij bedacht, maar wel onder één voorwaarde:

(…) ik kom graag meteen de eerste aflevering, op 2 januari, maar alleen als de AVROTROS vijfduizend euro overmaakt naar KIKA, Clemens van der Grinten tijdens de live-uitzending in de eerste minuten aan tafel komt staan en mij een bescheiden bos bloemen overhandigt, met de woorden: “Namens de AVRO hartelijk dank voor uw frisse idee waar we nog jaren mee vooruit kunnen, meneer Lubach.”