Wie dit jaar de Bestseller 60 een beetje zijdelings bijhoudt, ziet meteen dat de bekende schrijversnamen het moeilijk hebben. Naamsbekendheid betekent niet automatisch meer een groot verkoopsucces. Het afgelopen jaar haalden Arnon Grunberg, Leon de Winter en Arthur Japin niet eens de top-tien van de Bestseller 60.

Grunberg kwam in het voorjaar met een nieuw boek, Het bestand getiteld. Zijn novelle is het Nederlandse antwoord op de wereldwijde besteller De Cirkel van Dave Eggers. Het boek kreeg de nodige aandacht omdat de lancering van Het bestand gepaard ging met een bijzonder experiment. Toch stond de novelle slechts drie weken in de bestsellerlijst; de hoogste notering was plek 32.

Van de nieuwe roman van Leon de Winter, Geronimo getiteld, had De Bezige Bij ongetwijfeld veel verwacht. Maar na veertien weken verdween de roman alweer uit de Bestseller 60. De roman kwam niet de top-tien binnen en bleef steken op plek 13. Blijkbaar waren er zoveel exemplaren van gedrukt, dat de uitgeverij een ludieke actie moest verzinnen. Wie in september bij New York Pizza een een bestelling deed, ontving Geronimo voor een scherp prijsje erbij. Momenteel ligt de midprice-editie van de roman al in de boekhandel. Ditmaal heeft de uitgeverij niet gekozen voor een ‘literair’ omslag, maar een foto van een gevechtshelikopter.

geronimo nu ook voor echte mannen

Arthur Japin staat deze week op het randje van de afgrond. De gevleugelde is inmiddels gezakt naar plaats 58 in de Bestseller 60. Even had de roman een opleving door de uitzending van de TV-show, waarin Japin te gast was. De roman haalde niet de top-tien; plek 14 was de hoogste notering. Als er niets gebeurt, is de nieuwe roman van Japin al na elf weken uit de bestsellerlijst verdwenen.

Ook de bekende schrijversnamen hebben (dit is overigens al een paar jaar gaande) meer nodig om hun nieuwe boek aan de man te brengen. De sleutel tot succes blijft de televisie. Een optreden in een talkshow of uitverkozen worden tot Boek van de Maand in De Wereld Draait Door geeft je meestal toegang tot de top-tien.