In de Vlaamse krant De Morgen staat vandaag een brief van filosoof Ludo Abicht die gericht is aan schrijver Dimitri Verhulst. Aanleiding is de uitspraak die Verhulst vorige week in Pauw deed. In de uitzending vergeleek Verhulst het Oude Testament met Mein Kampf.

Abicht schrijft:

Afgelopen week zag ik je interview op de Nederlandse televisie, waarin je het Oude Testament vergeleek met Mein Kampf. Dat was even schrikken. Vervolgens heb ik je boek (Bloedboek) met dubbele en stijgende verbazing van A tot Z gelezen, dat wil zeggen van de Schepping van de wereld uit het Niets tot de vooravond van de dood van een verbitterde Mozes.

Hij vervolgt met:

Je bent er namelijk in geslaagd, niets maar dan ook niets te zeggen dat niet in die Bijbel zou staan, al heb je de passages over seks, overspel, verkrachting, wreedheid en bedrog dik en kleurrijk in de verf gezet, maar dat is op zich geen vertekening van wat er in feite in de Tora staat.

De filosoof stoort zich vooral aan de vergelijking die Verhulst maakte:

De vergelijking met andere regimes is zo onvermijdelijk, dat je wellicht beter je lezers zelf had kunnen vertrouwen. Nu heb je, denk ik, een beetje aan overkill gedaan (…).

Hij besluit zijn brief met:

Dus nee, Dimitri, ik denk niet dat de Hebreeuwse Bijbel in zijn geheel met Mein Kampf kan vergeleken worden, omdat alleen mensen die de onmenselijke passages van die Bijbel letterlijk (fundamentalistisch) lezen zich kunnen terugvinden in moderne haatboeken als Mein Kampf of De Protocollen van de Wijzen van Zion.

Reacties