In een felicitatiebrief aan Daniël van der Meer schrijft uitgever Reinjan Mulder met gemengde gevoelens over de oprichting van Das Mag. Mulder was uitgever van Das Magazin. ‘Ik had met Babel & Voss dat boek van Maartje ook wel willen uitgeven. En ik had het ook wel aangekund.’ De compagnon van Mulder wordt zijn concurrent. Interessant is ook het stuk dat Mulder schrijft over samenwerking met De Bezige Bij die De Tien (met de meest veelbelovende auteurs van dit moment) zou uitgeven.

We weten allebei hoe het zo mooi begonnen avontuur uiteindelijk is afgelopen. Als bijlage van Das Magazin schreef Das Mag’s medewerker Jamal Ouariachi in 2014 een niet ongeestige ‘Handleiding Antisemitisme voor Beginners’. En dat kleine dunne boekje dat bij het tijdschrift was ingevoegd, schoot de Bloemendaalse Harry Mulisch [Leon de Winter, red] meteen in het verkeerde keelgat. Ouariachi had gedetailleerd beschreven hoe je twee poppetjes kon maken die je Jessica Durlacher en Leon de Winter noemde, en hoe je die vervolgens met spelden moest volsteken.

Au! Leon kon er niet om lachten.

En daar ging jullie mooie samenwerking. Dit keer schakelde Leon de Winter nu eens niet een advocaat in die jullie tot een enorme schadevergoeding liet veroordelen, zoals hij dat eerder met PC had gedaan, maar hij stapte, zodra hij het zinnetje las, naar De Bezige Bij’s Henk Pröpper en Arendo Joustra van Elsevier’s Magazin, jullie grote steunpilaren op dat moment, en Leon de Winter’s belangrijkste tekstafnemers in Nederland.

Zij eruit of ik eruit, zo was zijn ondubbelzinnige boodschap.

En die keus was zowel voor De Bezige Bij als voor Elsevier’s niet zo moeilijk. Zo goed gaat het niet in medialand.

Interessant. Lees de rest op Das Zahngold.

Das Mag heeft nog dik 500 oprichters nodig in 5 dagen.

0

Reacties