Jelle Brandt Corstius is vooral blij dat hij meer geld krijgt en hij vindt dat ze bij bij Das Mag beter denken aan de vormgeving: ‘Je merkt toch dat dat vaak het laatste is waar uitgevers aan denken: hoe het boek eruit ziet.’ Ook Een Vandaag kreeg door dat er een nieuwe uitgeverij was ontstaan en zond gisteren een reclamespot van vijf minuten uit.

Vooral de rekensom over de royalty’s leverde enige hoon op.

rekensommetje

Bezige Bij-auteur Ivo Victoria wil niet zuur kritisch neuzelen zegt hij, maar:

[…] als zulke zogenaamd ernstige televisieprogramma’s zo’n slordige en slechte research doen over zo’n eenvoudig onderwerp, hoe doen ze dat dan wanneer het om iets wezenlijks en complex gaat?

Het hele royalty verhaal dat in die uitzending op meesterlijke wijze fout werd uitgelegd, is sowieso een wassen neus.

Ook uitgever Joost Nijssen van Podium legt het nog één keer uit op Facebook:

Van de genoemde bruto-omzet van 600.000 blijft na aftrek boekhandelsmarge+distributie (50%) en kostprijs (bij zo’n boekje 20%) 30% over. Dat is voor dekking bedrijfskosten uitgever, en royalty auteur. Dat is in standaardgevallen 10% over eerste 4.000 exx, en 12,5% daarna. Na 10.000 exx 15%. Verschil met DasMag dus kleiner dan gesuggereerd. Twitterbijdrage is een nieuw fenomeen; in Amerika en Engeland is het andersom overigens: auteurs verplichten zich contractueel om zich in te spannen voor promotie (social media, optredens). Neemt niet weg dat in Nederland ook door ‘gewone uitgevers’ wel promotievergoedingen verstrekt worden, als een auteur daar bovengemiddeld actief in is/wil zijn.

Caspar Dullaart, uitgeversknecht bij Atlas Contact, was ook niet overtuigd:

0