In Amsterdam wordt morgen, in SPUI25, het Frans Kellendonk-jaar afgesloten. De vraag die centraal zal staan: wat heeft het jaar opgeleverd? Hebben we nieuwe inzichten over het werk van de schrijver gekregen?

Het brievenboek kreeg dit jaar de meeste aandacht in de media; veel dagbladen pakten uit met grote artikelen, de bezorgers (Oek de Jong en Jaap Goedegebuure) verschenen op televisie. Maar heel veel nieuwe inzichten over het werk waren in die artikelen niet te vinden. Het brievenboek gaf meer inzicht in het persoonlijke leven van Kellendonk dan in zijn werk.

Op Tzum.info wijdden we in ieder geval tal van (nieuws)berichten aan Kellendonk (zie hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier). Soms durfden we zelfs een discussie aan te zwengelen (zie hier en hier).

Morgen verschijnt ook een geheel nieuwe, tweedelige editie van Kellendonks Verzameld werk, bezorgd door Jaap Goedegebuure en Rick Honings. Honings zal op de avond in SPUI25 een van de sprekers zijn, evenals Nina Polak, Niña Weijers en Arie Storm. Zij zullen elk een antwoord proberen te geven op de bovenstaande vraag.

Van Storm verschijnt eind november nog Het laatste testament van Frans Kellendonk, een roman over het leven van Kellendonk, waarover we vorig jaar al hebben bericht.

0