Vermoord op Kerstavond

Kerstmis is een sentimenteel feest, waar sommige mensen gretig misbruik van maken. Een van hen is Simeon Lee, die zijn familieleden van heinde en ver laat komen om met hem Kerstmis te vieren. Omdat Simeon oud is en invalide denken zijn kinderen dat hij alles wat hij fout heeft gedaan deze Kerst goed wil maken. Sommigen van hen zijn er werkelijk van overtuigd dat het Simeon menens is, anderen denken vooral aan het testament van hun vader. Simeon is een keiharde zakenman die zijn fortuin heeft gemaakt in de diamanthandel. Zijn zoons vindt hij stuk voor stuk slappelingen, alleen voor één van zijn schoondochters voelt hij enig respect.

agatha christie hercule poirot's christmasHet is een komen en gaan op Kerstavond in Gorston Hall, het grote buitenhuis van Simeon Lee. Het één na het andere kind arriveert en zelfs een kleinkind duikt op. Al spoedig blijkt dat Lee hen niet vanwege de kerstgedachte heeft uitgenodigd, bijna onmiddellijk begint hij zijn gasten tegen elkaar op te stoken. De animositeit tussen zijn zoons komt meteen weer terug. Als Simeon in hun bijzijn de notaris belt om een afspraak te maken voor het aanpassen van zijn testament stijgt de spanning. ´s Avonds na het diner wordt Simeon dan ook dood in zijn kamer aangetroffen.

Agatha Christie (1890-1976) was al een gerenommeerd auteur toen ze Hercule Poirot´s Christmas in 1938 publiceerde. Zij gebruikte voor dit boek weer de typische ingrediënten van de puzzeldetective: een groep mensen bij elkaar brengen in een afgelegen huis, trouwe bedienden en een schijnbaar perfecte moord. Hoewel het Kerstmis is valt er geen sneeuw, alle boekomslagen ten spijt. Hoewel Christie uiterst subtiel kon karakteriseren, lijkt ze dit boek puur op routine te hebben geschreven. Simeon Lee kenschetst ze simpel als een overspelig monster en zijn kinderen lijken stuk voor stuk sjablonen: de één is overgevoelig, de andere dom, de derde slecht en de vierde uitgekookt. Hun echtgenotes krijgen wat meer nuanceringen mee, maar het blijft allemaal erg oppervlakkig. Ook de gebruikelijke magie van Poirot ontbreekt. Christie schrijft wel weer over de eigenaardigheden van de speurder, maar ook hier voegt ze weinig toe aan wat we al over hem wisten.

De Belgische detective logeert bij vrienden in de buurt van Gorston Hall als de moord gepleegd wordt. De lokale politie consulteert hem direct en ook één van de zoons van het slachtoffer vraagt hem om advies. Poirot spreekt vervolgens met alle gasten, daarbij geholpen door inspecteur Sugden van de plaatselijke politie. Behalve dat de moord op ingenieuze wijze is gepleegd, zijn er ook allerlei raadsels rond de kinderen van Simeon Lee die Poirot moet ontrafelen. Het motief voor de moord blijft duister, ook nadat het testament is gevonden. Sommige van de gasten blijken onder valse voorwendselen naar Gorston Hall gekomen te zijn, maar ook deze onthullingen leveren niet de oplossing. Pas als Poirot nog dieper in het leven van de vermoorde graaft en bepaalde uiterlijkheden van de gasten nader analyseert, wordt de dader ontmaskerd. Dat Poirot hiervoor een valse snor nodig heeft zegt wel genoeg over het niveau van dit verhaal.

Poirot blijft nadat de dader is gepakt nog een paar dagen bij zijn vrienden logeren. Zij stoken de romantische open haard flink voor hem op, maar heimelijk verlangt Poirot naar de geneugten van de centrale verwarming in zijn eigen flat.

Doeke Sijens

Agatha Christie – Hercule Poirot´s Christmas. Harper, € 11,36.

Agatha Christie – Kerst met Poirot, House of Books, Amsterdam. € 12,50 (E-book € 6,49).