In de kerstcatalogus van Fokas Holthuis een boek met een handtekening van geschiedkundige waarde. Pim Fortuyn schrijft voorin de De verweesde samenleving in het informatietijdperk een opdracht aan Theo van Gogh. Het boek moet € 750,- opleveren.

FORTUYN, Pim De verweesde samenleving in het informatietijdperk. (De verweesde samenleving. Tegen de islamisering van onze cultuur. 50 jaar Israël, hoe lang nog? De derde revolutie!) (Rotterdam), Speakers Academy, (2001). Verguld linnen met stofomslag. 512 p. 1e gezamenlijke druk (‘Aangevuld met extra hoofdstukken’, ‘Geheel herziene versie’). Omslag licht beschadigd.

€ 750

* Exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht van de auteur aan Theo van Gogh op het schutblad: ‘Rotterdam 22 juni/ 2001/ Voor mijn lieve/ Theo. Op naar/ Leefbaar Nederland/ en Onleefbaar Van/ Gogh Pim’.

De geschiedenis tussen Fortuyn en Van Gogh is spraakmakend. In 2001 was Fortuyn tweemaal te gast in het tv-programma Gogh’s Zondag: in een door de sigarenrook wat mistige studio voerden Fortuyn en Van Gogh pittige gesprekken – nu gedenkwaardig – over de vrijheid van meningsuiting, allochtonen, religie, de toekomst van Nederland en politiek.

Op 20 augustus 2001 maakte Fortuyn in 2Vandaag bekend lijsttrekker van Leefbaar Nederland te willen worden, wat drie maanden daadwerkelijk gebeurde. Op 9 september 2001 stelde Van Gogh in gesprek met Fortuyn gekscherend voor de politiek in te gaan: de socioloog en columnist Fortuyn zou wel de tweede plek op de lijst van Leefbaar Theo mogen innemen. In het voorjaar van 2002 zou, volgens Theodor Holman, Fortuyn Van Gogh hebben gevraagd Minister van Cultuur te willen worden in een kabinet met de LPF.

Twee dwarse denkers, beide gruwelijk aan hun einde gekomen, in dit boek verenigd. Een indrukwekkend historisch document in verband met twee maatschappij ontwrichtende moorden.

Er is ook een boek te koop van Theo van Gogh met een opdracht voor Rudy Kousbroek. Die is iets minder waardevol.

van gogh sla ik

Zie de gehele gezellige kerstcatalogus hier of hier.

UPDATE: verkocht.