De opvolger van van Het raadsel van alles wat leeft leeft, lag nog net op het nippertje in de winkel om meegenomen te worden in de zak van Sinterklaas. Eén dag later werd Het wonder van jou besproken in de zaterdageditie van NRC Handelsblad. Het goede nieuws: het boek kreeg 5 sterren. Het slechte nieuws: de sterren waren verdeeld over twee recensies.

Thomas de Veen mocht het letterkundige deel bespreken en daar had hij drie sterren ballen voor over. Naast enkele bedenkingen (‘Hij laat interessante vragen liggen, scheert over sommige lichaamsonderdelen te snel heen, zoals in zijn haastige hoofdstuk over het brein en zijn wel heel weinig prikkelende hoofdstuk over seks.’) is het slotakkoord van de recensie positief: ‘Maar veel opgelepelde weetjes zijn geweldig, veel metaforen zijn ongeëvenaard slim en treffend.’

Daarna volgt een recensie van Lucas Brouwers die de biologische kant van het boek recenseert. Brouwers had net als De Veen meer verwacht van het hoofdstuk over seks, maar constateert bovendien een ‘hele reeks’ biologische missers.

„Aminozuren bestaan uit moleculen”, schrijft Schutten. Nee, aminozuren zijn moleculen. Wel kan je zeggen: ze bestaan uit atomen. „Zoogdieren stammen af van dinosaurussen en andere reptielen.” Nee, zoogdieren en dino’s evolueren al 250 miljoen jaar apart!

En de opsomming van feiten die niet kloppen, leidt uiteindelijk tot een waardering van twee ballen.

Met scherpere eindredactie, betere adviseurs en meer branie had dit een geweldig boek kunnen zijn.

Au!

In de Volkskrant krijgt het boek van Jan Paul Schutten en Floor Rieder overigens de volle vijf sterren van Martijn van Calmthout, al staat er eigenlijk niets nieuws in het boek:

Maar Floor Rieder heeft de tekeningen gemaakt. Hele mooie. En dan blijken de verhalen van Jan Paul ook nog eens enorm grappig. Daarom verdient dit boek vijf sterren. Of misschien zelfs wel zes (van de vijf).

Ook Bas Maliepaard recenseerde Het wonder van jou gisteren in Trouw. De krant doet niet aan sterren of ballen, maar de recensent is zowel positief over Schutten (‘een meester in het populariseren van wetenschap voor kinderen) als Rieder die weer ‘vlamt’ ‘met mooie beelden, grappige stripverhaaltjes en leuke vondsten.’