Maarten Inghels is de komende twee jaar de nieuwe stadsdichter van Antwerpen. Dat is vandaag bekendgemaakt. Een adviescommissie met daarin onder anderen Joke van Leeuwen, An Leenders en Joris Gerits motiveerde de keuze voor Inghels als volgt:

Maarten Inghels is sinds zijn debuut in 2008 één van de opvallendste en productiefste jonge dichters van zijn generatie. Zijn eerste werk was de dichtbundel Tumult in de door Gerrit Komrij geredigeerde ’Sandwich-reeks’. Daarna verscheen de bundel Waakzaam (2011), en in 2012 volgde de roman De handel in emotionele goederen. Dit jaar verscheen zijn derde bundel Nieuwe rituelen, waarvoor hij genomineerd werd voor de Herman De Coninckprijs. Inghels legt in zijn poëzie de vinger aan de pols van deze complexe tijd en samenleving. Hij laat graag de wereld binnen in zijn gedichten en hij verlangt ook dat zijn gedichten de wereld ingaan. Inghels weet daarbij zowel de harten als de hoofden van zijn lezers te treffen. Ondanks het solitaire bestaan als schrijver is sociale betrokkenheid en engagement een essentieel onderdeel van zijn leven en werk. Hij is bestuurslid van PEN-Vlaanderen en coördineert in Antwerpen het zeer verdienstelijke project ‘De eenzame uitvaart’ waarin hij samen met een aantal dichters voor eenzaam gestorvenen een persoonlijk gedicht schrijft en voordraagt op de uitvaart.

Maarten Inghels liet in een reactie weten dat hij ‘een stadsdichter zijn voor alle oude én nieuwe Antwerpenaren’ wil zijn. ‘Voor mij is de beste manier om iemand te verwelkomen of uit te zwaaien nog altijd een gedicht.’

Inghels is de achtste stadsdichter van Antwerpen. Zijn voorgangers waren Tom Lanoye (2003-2004), Ramsey Nasr (2005), Bart Moeyaert (2006-2007), Joke van Leeuwen (2008-2009), Peter Holvoet-Hanssen (2010-2011), Bernard Dewulf (2012-2013) en Stijn Vranken (2014-2015).

0

Reacties