De P.C. Hooft-prijs gaat dit jaar naar Astrid Roemer. Dat is zojuist bekendgemaakt. De P.C. Hooft-prijs, de belangrijkste oeuvreprijs, dit jaar voor verhalend proza, wordt ieder jaar afwisselend aan een dichter, een prozaïst en een essayist uitgereikt.

Uit het juryrapport:

Politiek engagement en literair experiment gaan bij Roemer hand in hand. Naar het oordeel van de jury leidt dat tot romans die tegelijk scherpe en relevante interventies in het publieke debat zijn én complexe literaire verbeeldingen van de geschiedenis van Suriname (de roman Was getekend bestrijkt een veel langere periode voorafgaand aan 1980). Het is een geschiedenis die voor velen in Nederland nog tamelijk onbekend is, buiten de steekwoorden ‘slavernij’ en ‘Decembermoorden’, maar die onlosmakelijk met ons land verbonden is, en daarmee ook, middels het unieke oeuvre van Roemer, met onze literatuur.

De jury van de P.C. Hooft-prijs bestond uit Pauline Slot, Sander Bax, Edzard Mik, Toef Jaeger en Karin Amatmoekrim.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

(Afbeelding still youtube Promo De wereld heeft gezicht verloren)

0