Tijdens een gesprek bij het Groninger Forum vertelde Bas Kwakman, directeur van Poetry International over de leuke en minder leuke kanten van zijn vak. Poëziefestivals bezoeken over de hele wereld behoort tot de mooie kanten van het beroep, maar het schrijven van subsidieaanvragen tot de mindere. Zeker als er ook nieuwe eisen op tafel komen. Kwakman: ‘Ik moet momenteel bijvoorbeeld checken of de subsidieaanvraag van poetry voor de komende vier jaar “boze-witte-rotterdammer-proof” is.’

Poetry International is nog steeds een uitdagend festival, zei Kwakman tegen presentator Rense Sinkgraven: ‘Maar we letten wel op dat we niet twintig dichters uitnodigen die typisch Poetry zijn. Het festival moet geen eigen poëtica hebben. Het publiek in de zaal moet verrast worden dat door de dichters die we programmeren.’

Op de vraag wie de nieuwe dichters op Poetry zijn wilde Kwakman nog niet antwoorden, maar volgens Sinkgraven zou Anneke Claus, die in de zaal zit en binnenkort bij Lebowski haar nieuwe bundel uitbrengt, een goede kandidaat zijn.

Waar Kwakman meteen afrekent bij het festival is divagedrag. Vooral dichters die zich op internationale podia manifesteren hebben daar wel last van. Zo eiste de Syrisch-Libanese dichter Adonis dat hij in 2013 elke avond met de festivaldirecteur zou dineren. ‘Dat is goed,’ zei een medewerker, wetende dat Kwakman niet in het restaurant eet met de aanwezige dichters, maar achter de schermen aanschuift bij de medewerkers die snel een hap naar binnen schuiven van de catering tussen de bedrijven door. De eerste avond hadden ze voor Adonis ook een plekje vrijgemaakt, zelfs een plastic placemat met de naam Adonis neergelegd. Toen Kwakman arriveerde vroeg de dichter: ‘Do you you eat here?’ En toen Kwakman bevestigend antwoordde, brak er een glimlach door bij de dichter en omhelsde hij de directeur. Nadien at Adonis gewoon bij de andere dichters in het restaurant.

‘Divagedrag moet je meteen de eerste dag de kop indrukken, anders verziekt het het hele festival,’ aldus Kwakman. ‘Ik stuur liever iemand meteen terug met het vliegtuig dan dat zijn gedrag ten koste gaat voor het festival. Uiteindelijk komt het festival op de eerste plaats.’

0

Reacties