Gisteren publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel met de titel: ‘Boek niet welkom in boekhandel’. Volgens de krant heeft Boekhandel Muilenburg de verhalenbundel van Jerry Hormone niet ingekocht omdat ze het omslag ’te realistisch’ vond. Op het omslag is het bebloede gezicht van de schrijver te zien.

Maar wie het artikel goed leest, merkt dat het omslag het probleem niet is voor de boekhandel. De boekhandel denkt alleen dat ze de bundel niet gaat verkopen. ‘Voor een boekhandel in een klein dorp is elk debuut risicovol. Dus kijken we ook kritisch naar de buitenkant. Ik denk dat het omslag past bij het boek,’ zegt de eigenaar van de boekhandel.

Op Facebook (in de besloten groep ‘Tips uit het boekvak’) krijgt Boekhandel Muilenburg steun van andere boekhandelaren. ‘Ze hebben het niet ingekocht omdat ze denkt dat ze het niet verkoopt, lijkt me haar goed recht,’ schrijft een boekhandelaar. ‘Ach, ook met een bloemetjesomslag had ik het overgeslagen,’ zegt een andere boekverkoper. En nog een reactie:

‘(…) ik vind het wat flauw dat de krant ervan maakt dat een boek ‘niet welkom’ zou zijn in een winkel, wanneer iemand gewoon een inkoopbeslissing neemt, zoals we die allemaal dagelijks nemen.’