De Britse krant The Independent meldt op basis van een bericht van het Iraans persagentschap Fars dat Iraanse staatsmedia de fatwa tegen de schrijver van De Duivelsverzen Salman Rushdie hebben ‘vernieuwd’. De dood van de schrijver wordt beloond met 600.000 dollar.

In 1989 sprak Ayatollah Khomeini een fatwa uit over Rushdie omdat zijn roman The satanic verses een godslasterlijk boek zou zijn. Rushdie leefde daarna jarenlang ondergedoken, een Japanse vertaler van De duivelsverzen en een Noorse uitgever werden doodgestoken, een Italiaanse vertaler overleefde een aanslag. Hoewel Khatami negen jaar later verkondigde dat de fatwa voorbij was is hij nooit officieel opgeheven.

Begin januari zond de NPO in de reeks Speeches een programma uit over de Rushdie-affaire. Bekijk de aflevering hier. In een kort filmpje bij het prograama stelt hoogleraar literatuurwetenschap Thomas Vaessens dat het ‘debat’ over Rushdie niet om vrijheid van meningsuiting gaat, maar om het Westerse idee dat de stem van een boek niet de stem van de auteur is.

0