Menno Hartman, redacteur bij de onafhankelijke uitgeverij Van Oorschot, noemt op de website van Tirade zijn bezwaren tegen de komst van De Geus naar de Singel Uitgeverijen. Het belangrijkste bezwaar is ‘de vernietiging van eigenheid’.

Boeken maken is mensenwerk: veel boeken maken met dezelfde mensen: eenheidsworst.

Hartman gelooft niet zo in het woord ‘synergie’ dat altijd opduikt als twee bedrijven samengaan of als het ene bedrijf het andere opslokt.

De Geus en Singel Uitgeverijen, zijn beide mooie bedrijven die door deze overname een heel klein beetje minder mooi worden. Het is echt fascinerend om te zien hoe in de berichtgeving op het woord synergie na – omdat dat echt niet meer kan – alles uit de kast wordt gehaald om dit eenvoudige feit te verbloemen: de uniciteit verwatert hoe dan ook.

Lees zijn hele column hier.

0