Wat hebben we gelachen toen Oprah Winfrey de schrijver James Frey ter verantwoording riep omdat zijn roman A Million Little Pieces onwaarheden bevatte. De Correspondent drukt een verhaal af van radiomaker Jair Stein waarin hij samen met René van Es probeert om de waarheid achter de roman De vogeljongen van Guus Bauer te ontdekken. Ze wilden een documentaire over hem maken, maar dan moest het wel een beetje kloppen.

En al probeert Stein het verhaal in een breder kader te trekken ‘Wat je als schrijver allemaal moet doen om aandacht te krijgen voor je boek’, je proeft toch vooral de verontwaardiging van de radiomakers dat die Guus Bauer in een roman zo zit te liegen. En als ze de waarheid boven tafel hebben (‘De schrijver lijkt opgelucht dat de waarheid eruit is.’) zijn de makers van een ander radioprogramma, waar Bauer eerder te gast was, nog bozer.

De redactie van Langs de lijn en omstreken kan niet lachen om de streek van Bauer. Ze voelen zich ‘beetgenomen,’ zegt redacteur Sven Boone. Door de schrijver, uiteraard. En door de uitgever, die volgens Boone beweerd had dat de ziekenhuiservaringen allemaal waargebeurd waren.

Mijn hemel. Dit moet toch het resultaat zijn van twintig jaar falend literatuuronderwijs.

Intussen op Twitter:

0

Reacties