In de Volkskrant van vandaag staat een achtergrondartikel over het boekensucces van De Wereld Draait Door en dan met name het boekenpanel. Oud-panellid Gerda Aukes, boekhandelaar te Baarn, laat weten dat die krantenbijlages veel positiever moeten.

Enthousiasmerende boekentips hebben veel meer impact. Wat wij boekhandelaren doen ligt mijlenver af van het werk van recensenten. Het is zonde van de tijd en ruimte dat kranten nog steeds negatieve recensies publiceren. Het is een misverstand dat mensen op de mening van de criticus zitten te wachten.

Aukes vindt die recensenten ook volkomen onbetrouwbaar. De ene recensent geeft één ster, de ander vijf sterren. Dat snapt een mens toch niet. Als voorbeeld van hoe het wel moet verwijst Aukes naar haar eigen blog vol positieve boekhandelaarskreetjes. Omdat we van Tzum ook altijd positief zijn citeren wij uit haar laatste tips (de laatste stamt van 7 januari, want echt bijhouden doet ze haar tiplijstje niet).

Villa America – Liza Klausmann

‘Dit boek opent een fascinerende nieuwe wereld!’

Exit – Michiel Stroink

‘Het valt niet mee om dit boek te vatten in een kort puntig stukje. De term meeslepend is niet voldoende om het tempo van het verhaal te beschrijven: Exit sleurt je mee.’

De vlamberken – Lars Mytting

‘Soms stuit je op een boek waardoor je wordt overmeesterd: je moet en zal het uitlezen, daarbij van de ene in de andere verbazing vallend.’

Als de winter voorbij is – Thomas Verbogt

Als de winter voorbij is, blies mij van mijn sokken, een prachtig boek!’

Disclaimer – Renee Knight

‘Wat mij betreft is Disclaimer dé thrillerhit van 2015. Het verhaal zit ingenieus in elkaar en blaast je van je sokken.’

0