Vertrek uit Leipzig

Nog lang niet voor iedereen zit het programma erop. Suzanna Jansen heeft om 10.00 uur een gesprek op de beurs. Suzanna, Murat Isik en Yves Petry geven in de middag nog een lezing over een zelf uitgekozen kunstwerk in het Bildermuseum.

Melle van Loenen in de hotellobby

Melle van Loenen in de hotellobby

In de lobby krijgen we van Melle van Loenen van het Frankfurt 2016 Team nog de laatste instructies. Daarna vertrekt hij met een stapel boeken naar de beurs.

Menno Wigman, Thomas Möhlmann en ik gaan op weg naar de luchthaven. Schrijvers zijn bijzonder belangrijk voor deze publieksbeurs, dus ze worden met alle egards behandeld. Met een deftige auto brengt de chauffeur ons tot in de aankomsthal, om zeker te zijn dat we de juiste balie vinden.

Menno Wigman bij de limousine

Menno Wigman bij de limousine

Het allerlaatste feestmoment is een glaasje prosecco. Gewoon een mooie reclamestunt. Toch is het ontroerend te zien dat de jongedame vraagt of we van de Messe komen en schrijvers zijn. Zij is helemaal blij wanneer blijkt dat Menno werkelijk een schrijver is. Ze noteert zijn naam en vraagt: ‘Waar kan ik uw boek dan kopen?’

Dat maakt deze publieksbeurs zo bijzonder: de hele stad weet ervan, overal kun je schrijvers ontmoeten en iedereen wil dat graag. Tevreden landen we zondagavond om 17.37 uur in Amsterdam.

Na dagen hard werken ligt er een mooi resultaat. Uitgevers zijn verheugd over de activiteiten die het Frankfurt 2016 Team organiseert, journalisten zijn op de hoogte van wat er gaat gebeuren de komende maanden, auteurs hebben met hun redacteuren en andere medewerkers van de uitgeverij gewerkt aan het bekendmaken van hun boeken, uitgevers hebben nieuwe titels aangekocht, diverse soorten lezers hebben kennis kunnen maken met nieuwe en bekende schrijvers én vertalers hebben eer van hun werk. We zijn dus weer iets dichter bij het hoogtepunt in oktober op de Buchmesse in Frankfurt.

Reintje Gianotten

0

Reacties