Met de bundel Wij totale vlam heeft Peter Verhelst gisteravond de Ida Gerhardt Poëzieprijs gewonnen. Juryvoorzitter Frits Spits overhandigde hem vrijdagavond 18 maart tijdens een feestelijke avond in de Buitensociëteit in Zutphen het prijzengeld van 2500 euro en een kunstwerk van Wim van der Meij. De andere genomineerde dichters waren Alfred Schaffer met Mens Dier Ding en Maud Vanhauwaert met Wij zijn evenwijdig.

In totaal werden 138 poëziebundels ingezonden voor de 9e editie van de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs. Het cabaretgedeelte werd verzorgd door de jury. De jury werd namelijk helemaal zintuigelijk van de bundel:

Goeie poëzie heeft een effect dat misschien wel doorslaggevend is: ze veroorzaakt een haast fysieke reactie. Een echt goed gedicht is als een zachte hand op je borst. Een echt eigen stem nestelt zich meteen in je oren. Deze zintuigelijke reacties veroorzaakt de bundel van Peter Verhelst allemaal. Wij totale vlam is een bundel over nabijheid en intimiteit en tegelijkertijd over eenzaamheid en verlorenheid.

En ook deze bloemrijke jurykolder mag er wezen.

Verhelst vindt zinnen die je vaak de adem doen inhouden, die pasgeboren lijken, iedere keer als je ze opnieuw leest.

(foto: © Rein Lammers)

0