Vorige week berichtten we over Eddy Esman van uitgeverij Ekstreem die in een brief in de Volkskrant stelde dat DWDD de nieuwe uitgeverij Das Mag voor zou trekken.

Elk boek dat verscheen van Das Mag Uitgevers (tot nu toe vier) kwam aan bod in DWDD, bovendien zou Dieuwke Wynia (hoofdredacteur van DWDD) medeoprichter zijn van Das Mag Uitgevers en dus een belang hebben bij de aandacht voor de nieuwe uitgeverij.

NRC.checkt zocht het uit en komt tot de conclusie dat het inderdaad klopt dat alle vier de boeken van Das Mag aan bod kwamen in het programma, maar dat de boeken van Maartje Wortel en Walter van den Berg werden besproken door het boekenpanel dat ‘niet aan de redactie verbonden’ is. Daarnaast is Dieuwke Wynia volgens NRC feitelijk een donateur en geen oprichter en heeft ze dus ook geen belang heeft bij de promotie van Das Mag:

Ze heeft geen financiële belangen bij het welvaren van de uitgeverij. De term ‘oprichter’ of ‘mede-oprichter’ suggereert dat wel, maar doet geen recht aan de feitelijke situatie. Om die reden beoordelen we de bewering als grotendeels onwaar.

0

Reacties