‘Zoals een maand zonder alcohol je bewust maakt van je eigen drinkgedrag, kan deze tijd zonder Bol (voor onze boeken dan) je bewust maken van je eigen aankoopgedrag.’ In een bericht op de overstelpende hoeveelheid reacties (of ‘Holy mo‘ zoals ze zelf zeggen) naar aanleiding van het nieuws dat Bol.com geen boeken van Das Mag verkoopt nadat deze uitgeverij niet akkoord was gegaan met de hogere korting die Bol.com bedong, roept Toine Donk de mensen op om elders te gaan winkelen – al dan niet online: ‘wat is het alternatief? Het antwoord is heel simpel. Dat bepaal jij.’

Op de site van Boekblad (afgeschermd bericht) spreekt Marjolijn Verkerk nog de hoop uit dat de partijen weer nader tot elkaar kunnen komen en spreekt ze de verwachting uit dat de boeken binnenkort weer via Bol.com leverbaar zijn.

In een reactie daaronder valt een ‘anonieme boekhandelaar’ Das Mag aan, omdat de uitgeverij zich in de praktijk niet zoveel aan de boekhandel gelegen laat liggen en somt een reeks van argumenten op waaronder de niet ter zake doende opmerking dat auteur Jelle Brandt Corstius €1.150 per optreden vraagt (alsof de uitgeverij daarover gaat).

Ad Goos van de Vrije Boekhandel noemt zijn anonieme collega ‘een schijtebroek’. In de Facebookgroep ‘Tips uit het boekenvak’ schrijft boekhandelaar Daan van der Valk van H. de Vries Boeken ook dat de anonieme reactie triest is. Folco de Jong van Bosch & De Jong boekverkopers geven aan dat de korting die Das Mag via het CB geeft aan de boekhandels gelijk is aan alle andere uitgeverijen (42%).

In een ander artikel op Boekblad staat dat Bol.com meer uitgevers met nieuwe voorwaarden heeft gedwongen tot hogere kortingen onder dreiging van het weghalen van titels van de site. Onder meer Lemniscaat, waarmee het bedrijf eerder problemen had, werd weer gedreigd om de titels van de site te halen.

Volgens Toine Donk is de oplossing simpel: of je gaat naar een fysieke boekhandel of je gaat naar een ander online aanbieder.

Wil je liever het geluid van een ploffend pakketje op je deurmat horen, dan is dat ook prima. Maar als je je boos maakt om bedrijven als Bol, weet dan dat er ook online genoeg alternatieven bestaan.

Jelle Brandt Corstius wacht nog steeds op de beantwoording van zijn vraag:

De boeken van Das Mag kun je onder meer hier, hier en hier kopen.