Op Voor de kunst kun je een nogal mallotig filmpje zien waarin een jongeman kampt met een writer’s block. De oplossing is Editio, een tijdschrift dat zich richt op ‘schrijven, schrijvers en hun rituelen’. Het op te richten blad heeft maar liefst 20.000 euro nodig en daar zijn er al bijna 15.000 van binnen. Zo’n blad is volgens de makers wel nodig, want beginnende schrijvers hebben er grote behoefte aan.

Er is dus behoefte aan een platform waar gevestigde schrijvers hun kennis en ervaringen met beginnende schrijvers delen en waar schrijvers in spe kunnen publiceren. Met dit blad willen we dat mogelijk maken! Daarbij richten wij onze aandacht op:

* diepte-interviews met bekende schrijvers over hun leven, werk, successen en struikelblokken

* inzicht geven in schrijfprocessen van schrijvers

* analyses van verhalen en gedichten van en door schrijvers

* het ambacht schrijven: tips en inzichten

* springplank voor jong talent, dat de kans krijgt bij ons te publiceren

Het eerste blad is al gefinancierd, het gaat dus om het tweede en derde nummer dat financiering behoeft. Als je 50 euro stort dan is de tegenprestatie:

Ontvang 3x het tijdschrift Editio & een Editio notitieboekje. Ontvang 2 kaartjes voor de lancering van de 2e editie, waar uitgevers, schrijvers en nieuw talent elkaar ontmoeten

Bij een tientje krijg je de PDF van het eerste nummer.

Maar wacht eens even. Zo’n blad bestaat toch al jaren? Het tijdschrift Schrijven is al jarenlang een baken voor de beginnende schrijver met interviews met schrijvers, analyses, tips etc. Of, zoals ze het zelf aanprijzen:

* Omdat je nergens betere schrijftips vindt. (En vergeet ook niet de schrijfworkshops, schrijfoefeningen en schrijfwedstrijden. En de nuttige informatie over het uitgeven van je eigen boek.)

* Omdat Schrijven Magazine topschrijvers én debutanten interviewt over het schrijven van een boek en wat ze daarbij inspireert.

* Omdat in Schrijven Magazine schrijfcoaches leerzame feedback geven op ingezonden verhalen en gedichten van lezers.

* Omdat alles aan Schrijven Magazine uitstraalt dat het blad wordt gemaakt door mensen met passie voor het schrijversvak én verstand van zaken.

aliceSinds kort heeft Schrijven ook een apart katern, Alice geheten. Alice, Alice, who the fuck is Alice? (Alice Munro). Hoofdredacteur Frank Noë op de site van Schrijven online:

Het aantal publicatiemogelijkheden voor beginnende schrijvers is de laatste jaren sterk afgenomen. Verschillende literaire tijdschriften zijn gestopt, en de tijdschriften die overbleven reserveren betrekkelijk weinig ruimte voor nieuw, onbekend talent. De bezoekers van Schrijven Online snijden dat probleem geregeld aan, dus dachten wij: waarom springen wij niet in dat gat?

Kortom: zoek de verschillen.