Interessant artikel in De Groene Amsterdammer deze week over de nasleep van het contract dat De Bezige Bij sloot met de Vlaamse activist Dyab Abou Jahjah. Margreet Fogteloo sprak onder meer met Jessica Durlacher, Leon de Winter en Marcel Möring of zij het klimaat bij de uitgeverij nog wel prettig vinden nu er een boek van een ‘antizionist’ wordt uitgegeven.

Möring zegt:

Ik vind hem een klojo, maar zal hem beoordelen op wat hij schrijft. De uitgeverij heeft de vrijheid om uit te geven wat ze zelf wil. Ik heb de vrijheid om te stoppen.

In het artikel van Fogteloo wordt ook een eerdere kwestie aangehaald. Tijdschrift Das Mag zou samenwerken met De Bezige Bij totdat er vraagtekens werden gezet bij de als satire bedoelde bijlage van Jamal Ouariachi Handleiding antisemitisme voor beginners, waarin de volgende passage voorkwam:

Prik minimaal twee keer per maand een naald in de voodoopoppetjes die u in het Antisemitisme Voor Beginners Pakket® vindt. U zult zien dat Leon de Winter en Jessica Durlacher vervolgens binnen een week te gast zijn in een Nederlandse talkshow. We weten allemaal hoeveel haat deze optredens opwekken. Die haat is bijzonder voordelig voor ons, waarde vrienden!

De samenwerking werd afgeblazen. Daniël van der Meer, nu uitgever bij de zelfstandige uitgeverij Das Mag (die enkele auteurs van De Bezige Bij meenam), vindt dat de handleiding duidelijk satirisch was en neemt er geen afstand van. Hij vindt het zelfs ‘beangstigend’ als een uitgeverij een politieke kleur zou hebben. Als Fogteloo hem later vraagt of Das Mag ook een handleiding zou plaatsen met een handleiding ‘voor een beginnend islamhater met de profeet als voodoopoppetje’ reageert Van der Meer wat voorzichtiger:

‘In het jodendom ligt afbeelding niet zo gevoelig als binnen de islam. We zijn echt niet op zoek om mensen te schofferen.’

Het boek van Abou Jahjah, Pleidooi voor radicalisering, staat volgens de website van De Bezige Bij gepland voor juni 2016.

0

Reacties