De Lezeres des Vaderlands heeft veel om over te mopperen deze week: het Belangrijkste Boek, Jan van Mersbergen, Herman Koch, maar natuurlijk het meest over de scheve verhouding tussen de seksen als we kijken naar besprekers en besproken boeken. Hoewel Vrij Nederland deze week het slechts met naar boven afgerond slechts 0% en de Volkskrant, NRC Handelsblad en Het Parool gelijk scoren, mag de lokale Amsterdamse krant de Loden Leesbril in ontvangst nemen. Opvallend is wel dat de Lezeres des Vaderlands vindt dat schrijven over jeugdboeken en kinderboeken minder aanzien heeft, waarmee ze volgens ons toch vooral haar eigen vooroordeel laat zien.

Met de stukken zelf is niets mis, maar waarom toch deze klassieke verdeling? Is het echt zo moeilijk om een katern te maken waarin meer vrouwen schrijven en meer vrouwen uit alle genres besproken worden? De verhoudingen zouden al een stuk beter worden als Maarten (act your age, not your shoesize) Moll, meer ruimte maakte.

Lees het hele stuk hier.

Omdat we de randstedelijk georiënteerde Lezeres altijd graag mogen helpen scoren we ook even de boekenpagina’s van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden (beide kranten zijn afzonderlijk groter dan Het Parool). Twee pagina’s interview met Frank Westerman. Een groot stuk over Charlotte Brontë, geschreven door een man. Joep van Ruiten bespreekt Vrouwen schrijven niet met hun tieten en merkt op:

Sinds enige tijd wordt door de hoofdredacteur van de literaire website Tzum geturfd hoeveel recensies op deze pagina’s betrekking hebben op boeken van vrouwelijke auteurs en of deze ook door vrouwelijke recensenten zijn geschreven. We komen er daarbij niet heel goed af, maar ook niet heel slecht – het kan beter, zoals vrijwel alles in het leven.

Het turven staat niet op zich. Zo werd in 2014 en 2015 in deze krant de actie ‘Leesvrouwen’ gehouden, om extra aandacht te besteden aan wat vrouwen schrijven en lezen. Daarnaast wordt sinds oktober door de Lezeres des Vaderlands regelmatig in de Randstad De Loden Leesbril uitgereikt aan dagbladen en tijdschriften die tekort schieten als het gaat om vrouwen en boeken. Zou er iets op komst zijn?

Van de andere drie recensies zijn er twee geschreven door mannen; de boeken zijn allemaal geschreven door mannen.

0